Kontakt

Telefon: 070 2006327 Mejl: johan_selin@yahoo.se


tisdag 1 april 2008

HiFi-nördar

Jag imponeras över människor som gör sina intressen till en livsstil. Eller vad sägs om en golfare som glömmer att ta av spikskorna på jobbet, en frimärkssamlare som sover på postkontoret eller varför inte en pedant som sorterar sitt Nonstop-godis efter färg? Jag njuter när jag hör dessa historier. Intressen ska tas på allvar, ja vårdas ömt annars faller hela idén med att överhuvudtaget ha ett intresse.

Det finns en grupp som enligt mig sticker ut från de övriga nörd-kategorierna i vårt samhälle, nämligen de så kallade HiFi-nördarna. Dessa kan i sin tur delas upp i två underkategorier:
1. Ljudtekniker 2. HiFi-försäljare

Ljudteknikern är ofta medelålders, har haft en karriär som kompmusiker (9 fall av 10 som trummis) och klär sig oftast i slitna Toto-tshirts från 80-talet. Så är det. Varken mer eller mindre. Frisyren är en så kallad freestylevariant, dvs. den klipptes senast -89, såg inte bra ut då samt ser fortfarande lika förskräckligt hockeyaktig ut. Ett annat utmärkande drag hos denna underkategori är kärleken för snabbmat, och då gärna skovmål från den lokala Sibyllakiosken som genererar halva sin inkomst från landets ljudtekniker. Vanliga kommentarer är "Hur låter diskanten?", eller "Dra ner 300Hz!" Även den filosofiska frågeställningen "Vad är ljud?" förekommer.

HiFi-försäljaren klär sig mer propert. Stilen är vadderade 80-talskavajer (gärna vita) och loafers likt Vanhedens i Jönssonligan. Problemet med HiFi-försäljaren är dock att han helt saknar rimlig förståelse för när ett samtal kring teknik går för långt. Här måste du som kund vara tydlig. Sätt gränser!. En Hifi-försäljare pratar utan problem 2-4 timmar om vilken högtalarkabel som passar bäst. Han har helt enkelt mer kunskap än alla Hifi-uppslagsverk tillsammans och tvekar inte att använda sin kompetens. Kom ihåg: Var tydlig, sätt gränser annars riskerar du att tillbringa halva din vakna tid i HiFi-butiken. Sköter du dina kort rätt är dock HiFi-nördar en underbar liten grupp människor att umgås med.

Slutligen: Tack alla HiFi-nördar, ni förgyller mitt liv.

P.S Bilden är autentisk.

Inga kommentarer: