Kontakt

Telefon: 070 2006327 Mejl: johan_selin@yahoo.se


fredag 21 mars 2008

Osmakliga osanningar

Jag är vansinnigt trött på människor som ljuger i tv och andra medier. Poltiker, företagare, affärsmän, byrokrater eller för den delen "vanligt folk" som till varje pris vill upprätthålla sin egen bild av sanningen. Programmet Uppdrag Granskning visade i ett inslag 19/3 om hur Sveriges avvisade flyktingar vid ett antal tillfällen fått åka tillbaka till sina hemländer i sällskap av berusad personal från kriminalvården. En och samma person har systematiskt under en längre tid druckit alkohol när hon varit i tjänst.

Sveriges invandrarfamiljer som dömts till avvisning och som blir tillbakaskickade till sina ofta krigshärjade hemländer blir genom sådana händelser behandlade på ett vedervärdigt vis. Att Sverige företräds av personal som tillåts vara onyktra på arbetet, och som dessutom ska ansvara för avvisning av människor i sorg och förtvivlan är både osmakligt och omännskligt. När chefen för transportmyndigheten fick frågan om han kände till kvinnans alkoholvanor menade han att detta hade inträffat vid två tillfällen som han kände till. Efter att reportern visat klart och tydligt att fallen var betydligt fler, bland annat genom att redovisa fakta från polis och andra som deltagit i utvisningarna hade kriminalvårdschefen inget minne av detta. Han hade inte heller något minne av att han personligen under 2006 rest till Kastrups flygplats för att be om ursäkt för att hans personal p.ga. alkoholmissbruk blivit avkastade av ett plan som skulle ta en dömd brottsling till sitt hemland. Avvisningen avbröts.

På samma sätt slingrar sig våra politiker när programmet Insider 20/3 ringer upp för att ta reda på varför riksdagens anställda är bland de friskaste yrkesgrupperna i landet, och nästintill aldrig sjukskriver sig. Poltikerna menar att dom helt enkelt lyckats hålla sig extremt friska sedan dom tillträdde arbetet i riksdagen. Deras personliga bloggar vittnar dock om någonting helt annat. Här skrivs ingående om influensor och andra sjukdomar. Samma dag som programmet ska sändas får redaktionen brev från två av de intervjuade med påstådda förklaringar till felaktigheter och hänvisanden till olika publicistiska dokument.
Bortförklaringarna är många. Oavsett hur många dom är bryr jag mig inte. Det står redan helt klart att politikerna ljugit och fullständigt förnedrat sig framför kameran genom sina bortförklaringar.

Alla är dom likadana, lögnarna. Dom som hela tiden vill söka ett polerat, genomtänkt officiellt svar som rimmar illa med verkligheten. Säga vad man vill om vissa journalisters metoder, och man ska alltid reservera sig för felaktigheter i programmen, men ibland är lögnen så patetiskt uppenbar att jag vill stänga av tv:n och aldrig nånsin slå på den igen.
Alla ni pampar och andra: Sluta ljuga!

Inga kommentarer: