Kontakt

Telefon: 070 2006327 Mejl: johan_selin@yahoo.se


söndag 31 augusti 2008

Vem är Barack Obama?


Det amerikanska presidentvalet kryper allt närmare. I det senaste numret av magasinet Neo ställer docenten i statsvetenskap Hans Bergström frågan: Vem är Barack Obama?

Bergström arbetade tidigare som chefredaktör för Dagens Nyheter och är sedan 2003 bosatt i USA. I sin stundtals knivskarpa analys av valrörelsen påstår han att den största frågan inför valet är frågan kring Obamas politiska person. Mannen som enligt många sägs vara den mest karismatiske politikern sedan JFK och som dessutom låter som Marin Luther King skapar alltså en rad frågetecken. Kritikerna börjar tvivla på hans kapacitet. Obama, senatorn som kom från ingenstans.
Klarar han pressen?


Bergström delar in Obamas kandidatur i tre faser:

1. Samförståndsaposteln Obama
Under 2004 förde Barack Obama kampanj på demokraternas konvent med budskapet att han var trött på uppdelningen mellan demokrater och republikaner i USA. Han sa sig vilja bryta stereotypa mönster inom amerikansk politik. Sluta skilja på ett svart, vitt och ett spansktalande USA. "Vi har ett United States of America", sa Barack.
2.Vänstermannen
Men så, under mars 2008 visade sig plötsligt vänstermannen Obama. Det visade sig att han under hela sin politiska karriär haft Jermiah Wright som inspiratör - en pastor som predikade svart nationalism och befrielseteoligi och seriöst menade att USAs regering spridit HIV/AIDS för att döda sin svarta befolkning.
Fördubbling av skatter, nej till skolpeng - helt plötsligt var Obama en vänsterman.
3. Mannen utan kärna
Efter att Hillary erkänt sig besegrad tog Obama plötsligt under sommaren 2008 en dramatisk vändning in emot mitten.
Han var nu plötsligt för vapeninnehav, mosatte sig sena aborter och röstade för telefonavlyssning av misstänkta terrorister.

Obama sägs ha en extrem tävlingsinstinkt och den logiska förklaringen till hans personlighetsförändringar är enligt Bergström taktik; att vinna fler väljare i mitten och därmed hela presidentvalet.

I Sverige känner få till McCains politiska gärningar. Han ansågs tidigt vara för liberal för att överhuvudtaget kunna bli republikanernas kandidat och har länge propagerat för en liberal invandringspolitik, försvarat USA's frihetvärden och stenhårt motarbetat korruption i kongressen. Det finns mycket att läsa om McCain. Republikanernas kandidat är nämligen gråhårigare än de flesta, men frågan kvarstår:
Vem är Barack Obama?

Inga kommentarer: